Jadłospis na tydzień 21.09.2020 - 27.09.2020

Poniedziałek - 21.09.2020

Dzień Przedszkolaka

Śniadanie:
Kawa inka na mleku (1,7)*
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*
Szynka, ser żółty, twarożek ze szczypiorkiem, jajko
Pomidorki koktajlowe, papryka, ogórek,
Sałata, rzodkiewka

Banan

Obiad:
Rosół z makaronem (1,9)*
Nuggets z kurczaka (1,3,7)*
Ziemniaczki pieczone
Surówka z kapusty pekińskiej
Kompot

Podwieczorek:
Muffinki czekoladowe (1)*
Mus owocowy

* Alergeny
Smacznego

Wtorek - 22.09.2020

Śniadanie:
Ryż na mleku (7)*
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*
Wędlina
Biała rzodkiew, sałata

Sok owocowo-warzywny
Chrupki kukurydziane

Obiad:
Barszcz czerwony (9)*
Krokiety z mięsem i kapustą (1,3)*
Kompot

Podwieczorek:
Herbata z miodem i cytryną
Bułka kukurydziana z masłem (1,7)*
Ser żółty (7)*
Ogórek zielony
Śliwka węgierka

* Alergeny
Smacznego

Środa - 23.09.2020

Śniadanie:
Kakao (7)*
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*
Wędlina
Pomidor, szczypiorek

Warzywny mix

Obiad:
Zupa z zielonego groszku (7,9)*
Makaron z białym serem (1,7)*
Polewa truskawkowa
Kompot

Podwieczorek:
Herbata miętowa
Pieczywo z masłem
Wędlina
Rzodkiewka
Jabłko

* Alergeny
Smacznego

Czwartek - 24.09.2020

Dzień grecki

Śniadanie:
Herbata z miodem i cytryną
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*
Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami, prażony słonecznik
Wędlina
Papryka

Ciastka owsiane z bakaliami (1)*

Obiad:
Horiatiki – wiejska grecka zupa (9)*
Pastisio – zapiekanka (makaron, mięso mielone, beszamel) (1,7)*
Kompot

Podwieczorek:
Cytronada
Sałatka grecka (7)*
Bułka z masłem (1,7)*

* Alergeny
Smacznego

Piątek - 25.09.2020

Śniadanie:
Płatki jaglane na mleku (7)*
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)*
Wędlina
Serek łososiowy (7)*
Pomidor, sałata

Jogurt owocowy (7)*

Obiad:
Zupa krupnik (1,9)*
Ryba w warzywach (4)*
Ziemniaki z koperkiem
Kompot

Podwieczorek:
Chałka z masłem (1,7)*
Soczek ze słomką
Gruszka

* Alergeny
Smacznego

Sobota - 26.09.2020

Jadłospis może ulec zmianie.

Niedziela - 27.09.2020

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.